top of page

8 mars – Internationella kvinnodagen: Ett samhälle fritt från våld kräver handling, inte bara ord

lejlasmajlovic

Den 8 mars är en dag för att uppmärksamma de framsteg som gjorts för kvinnors rättigheter – men också för att lyfta det som återstår. För oss på Lex Femme handlar det om att synliggöra den ojämlikhet som fortfarande präglar kvinnors livsvillkor, inte minst kopplat till mäns våld mot kvinnor och de särskilda utmaningar som flickor och kvinnor med utländsk bakgrund möter.

Trots årtionden av jämställdhetsarbete ser vi att våldet fortsätter. Lagstiftningen har stärkts, men det räcker inte. Det behövs mer resurser till stödinsatser, bättre skydd för utsatta kvinnor och ett kraftfullare förebyggande arbete. Våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck, samt ekonomiskt våld är fortfarande vardag för alldeles för många.


Som Lise Tamm, generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten, uttrycker det:"För att mäns våld mot kvinnor ska upphöra måste vi bli bättre på att förebygga våld, tidigt."


Vi på Lex Femme delar den övertygelsen. Att ingripa när våldet redan har skett är livsviktigt – men vi måste också stoppa det från att ske överhuvudtaget. Det kräver tidiga insatser, ett normförändrande arbete och en politik som inte sviker kvinnor i utsatta situationer.


Idag vet vi att jämställdhet inte bara handlar om lika rättigheter på pappret, utan om kvinnors faktiska möjligheter att leva fria och trygga liv. Det innebär att vi måste prata om:


Ekonomisk ojämställdhet – Kvinnor är fortfarande ekonomiskt beroende i högre utsträckning, vilket försvårar möjligheten att lämna en våldsam relation.

Bostadsbrist och skyddade boenden – Många kvinnor tvingas välja mellan att stanna i våldet eller bli hemlösa.

Särbehandling på arbetsmarknaden – Kvinnor tjänar mindre, har mer osäkra anställningar och drabbas oftare av ekonomiskt våld.

Utsatthet för kvinnor med utländsk bakgrund – Språkliga, juridiska och sociala hinder får aldrig stå i vägen för att få hjälp.


Vad behöver förändras?

Mer stöd och skydd för våldsutsatta kvinnor och barn – ingen ska behöva välja mellan frihet och trygghet.

Fler satsningar på förebyggande arbete – särskilt bland unga för att bryta våldets normalisering.

En jämställd integrationspolitik – där kvinnors möjligheter att bli självständiga individer står i fokus.


"Jämställdhet skapas inte genom att läsa om den, utan genom att vi kliver fram, deltar och bidrar till förändring. I dagens samhälle är det lätt att ta till sig information, men inte lika lätt att skapa utrymme för handling som driver faktisk förändring. För att uppnå en värld där rättvisa är en självklarhet för alla, oavsett kön eller bakgrund, behövs engagemang från varje individ, alla samhällsaktörer och beslutsfattare. Jämställdhet är inget som sker av sig självt – det kräver handling på alla nivåer! Den 8 mars är en påminnelse om att vi inte är färdiga. Vi måste fortsätta kämpa – för ett samhälle där ingen kvinna behöver leva i rädsla." – Lejla Smajlovic, verksamhetschef på Lex Femme



Comments


Lex Femme är en ideell tjej- och kvinnojour som arbetar för ett samhälle fritt från mäns våld mot kvinnor.

Mejl: info@lexfemme.com

Telefon: 020–22 00 55

Org. nr: 802420-6198

Följ oss
  • Linkedin - svarta cirkeln
  • Facebook
  • Instagram
Stöd oss
QR-kod.png

Glöm inte att i meddelanfältet skriva vad gåvan avser.

Copyright © 2025|   Lex Femme

bottom of page