Juristen svarar
Är du i behov av juridisk rådgivning på ditt språk? - Hör av dig!
Att förstå sina rättigheter kan vara till stor hjälp om man som kvinna lever i eller har lämnat en våldsutsatt relation. Genom att känna till sina juridiska möjligheter får man bättre förutsättningar att ta kontroll över sin situation och fatta informerade beslut.
I detta avsnitt svarar vår jurist på några av de vanligaste frågor vi får från kvinnor i liknande situationer.
Om du inte hittar svar på just din fråga eller om du har ett specifikt ärende du vill få rådgivning kring, är du alltid välkommen att kontakta oss på 020-220055 vardagar mellan 9-16. Vår juristjour finns tillgänglig oftast tisdag till torsdag på eftermiddagarna. För att se om juristen talar ditt språk under just din rådgivningstid, håll utkik på våra Instagram-händelser där vi regelbundet delar uppdateringar om språk och tider.
Vi finns här för att stötta dig, oavsett vad du går igenom.
Vad gör jag om min sambo/make vägrar sälja vår gemensamma bostad efter separation?
Om din sambo eller make vägrar att sälja er gemensamma bostad efter en separation, kan du i vissa fall hänvisa till Samäganderättslagen (Lag [1904:48 s.1] om samäganderätt), som reglerar frågor kring samägande av egendom. Genom den lagen kan man eventuellt begära om tvångsförsäljning. Om du känner att diskussionen gällande försäljning av er bostad inte leder någon vart, kan du skriftligen begära att bostaden säljs. Denna begäran kan fungera som ett formellt dokument som visar att du har gjort ett försök att sälja.
Nästa steg blir att se om ni har skrivit ett samäganderättsavtal, detta avtal kan reglera er situation. Rätten att ansöka om tvångsförsäljning är dispositiv, vilket innebär att man kan avtala bort möjligheten till att ansöka om en tvångsförsäljning. -Så det är viktigt att veta om ni har avtalat bort den rätten eller inte. Finns det inte ett sådant avtal mellan er, betyder det att man skulle kunna ansöka om tvångsförsäljning hos tingsrätten.
Vad är då en tvångsförsäljning? I korthet betyder det att man kan ansöka om att den gemensamma bostaden ska säljas på offentlig auktion (6 § samäganderättslagen).
Om man ansöker om tvångsförsäljning hos Tingsrätten, kommer de förordna att egendomen ska säljas. -Om den andra parten inte kan visa att det föreligger synnerliga skäl mot försäljningen, alltså begäran om anstånd. Det är upp till domstolen att avgöra vad som anses vara synnerliga skäl, det är höga krav och det avgörs från fall till fall. En lågkonjunktur där bostaden säljs med stor förlust kan vara ett exempel, men detta kan leda till att tvångsförsäljningen endast skjuts upp. Det finns andra möjliga alternativ som att man köper ut den andra eller ansöker om klyvning av bostaden.
Att hantera en separation, dess praktiska och känslomässiga konsekvenser kan vara mycket svårt, särskilt om man har blivit utsatt för våld i relationen. Det kan vara bra att söka stöd från vänner, familj eller en kvinnojour.